Składniki:
Makaron spaghetti (gotować w trakcie przygotowania sosu)
ok. 20-30 dag boczku wędzonego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1-2 cebule pokrojone w pół-krążki
ok. 250 ml śmietany 30%
zielona pietruszka
sól i pieprz
Na ten moment nie patrzę już na ilość składników tylko robię to na oko.
Na patelni podsmażam boczek do momentu aż będzie spieczony, potem dodaję czosnek i cebulę smażąc do momentu aż zmiękną. Zalewam śmietaną dalej gotując. Wrzucam pokrojoną pietruszkę i doprawiam solą i pieprzem według uznania. Do tak przygotowanego sosu wrzucam gorący makaron. Podgrzewam do momentu aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane. Po nałożeniu na talerz posypuję symbolicznie odrobiną pieprzu. I gotowe :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz