środa, 29 kwietnia 2015

Jak zrobić spaghetti carbonara?

Spaghetti carbonara, które robię jest trochę niestandardowe. Nie ma jajka. Jak pierwszy raz zobaczyłam jak robi je mój kuzyn też byłam zaskoczona. No bo jak to? Carbonara? Bez jajka? To nie carbonara! Ale nie nazwa się liczy, tylko smak. A dla mnie jest nieziemski, w sumie mogłabym jeść tylko to.

Składniki:
Makaron spaghetti (gotować w trakcie przygotowania sosu)
ok. 20-30 dag boczku wędzonego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1-2 cebule pokrojone w pół-krążki
ok. 250 ml śmietany 30%
zielona pietruszka
sól i pieprz

Na ten moment nie patrzę już na ilość składników tylko robię to na oko. 

Na patelni podsmażam boczek do momentu aż będzie spieczony, potem dodaję czosnek i cebulę smażąc do momentu aż zmiękną. Zalewam śmietaną dalej gotując. Wrzucam pokrojoną pietruszkę i doprawiam solą i pieprzem według uznania. Do tak przygotowanego sosu wrzucam gorący makaron. Podgrzewam do momentu aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane. Po nałożeniu na talerz posypuję symbolicznie odrobiną pieprzu. I gotowe :)

 

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz